FATA DE LABORATOR , de Hope Jahren

https://www.publica.ro/hope-jahren-fata-de-laborator.html

Cartea e plata, oarecum liniara. Nimic spectaculos, niciun suspans „breathtaking”, si totusi e captivanta. E scrisa prin alternanta a doua planuri: cel personal si cel stiintific. Cel din urma e prezent sub forma unor scurte capitole, presarate ici-colo, cu informatii gen „ curiozitati” ale naturii si nu numai. Astfel aflam ca cea mai veche familie de plante de pe pamant este EQUISETUM, sau coada-calului, ale carei peste 15 specii actuale au fost martorele a peste 390 de milioane de ani de evolutie. O alta informatie interesanta descoperita in carte este cea a existentei unui caine mumificat in interiorul unui copac, denumit Stuckie, exponat ce poate fi vazut la muzeul Southern Forest World- Georgia. Deasemenea aflam ca arborii sunt asemenea organismelor vii, comunica prin radacini, metabolizeaza in felul lor nutrientii si isi asigura perpetuarea prin mecanisme relativ complexe de aparare.

Volumul e structurat in 3 parti, intitulate generic dupa aspectele semnificative ale regnului vegetal: „Radacini si frunze”, ” Lemn si noduri”, „Flori si fructe”. Aceste elemente reprezentative se constituie ca o paralela la etapele prin care trece autoarea.
Impletind planurile personale, dezvalurile biografice, cu aspectele stiintifice specifice, Hope si colegul ei Bill reusesc sa iti dea senzatia ca asisti la un curs de geo-biologie, la finalul caruia ramai cu un indemn pentru viitor: planteaza un copac si fa-ti-l cel mai bun prieten. Te va ajuta sa intelegi ca totul e interconectat si ca tu esti veriga ce leaga trecutul de viitor.
O carte memorabila tocmai prin constructia sa narativa si prin autenticitatea stilului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s