Portocaliul este noul negru de Piper Kerman

Urmarisem intamplator un trailer al serialului omonim si nu m-a impresionat atmosfera promovata de film asa ca am pornit in lecturarea cartii cu oarece idei preconcepute si cu o atitudine rezervata fata de subiectul abordat. Dar, suprinzator, cartea m-a „prins” inca de la primul capitol care a orientat foarte bine actiunea catre subiectul principal.

Cartea relateaza experienta autoarei intr-o inchisoare feminina, timp de mai bine de un an, in care a avut contact cu diverse tipologii umane.
Experienta nu e dintre cele mai fericite si clar nu e de dorit insa relatarea acesteia in prezentul volum, o fac mai „digerabila” si mai umana.
E o lume pestrita, a regulilor si ritualurilor pe care le inveti din mers, „un melanj de varste, de la fete prostute pana la bunicute, toate puse laolalta si avand grade diferite de toleranta”. Exista ierarhii, preferinte, sensibilitati, relatii dintre cele mai neobisnuite, toate dezvoltate pe fondul convietuirii intr-un mediu ostil in care singura solutie pentru a supravietui e adaptarea.
„Intr-un asemenea mediu dur, corupt si contradictoriu, exista un echilibru fragil intre regulile inchisorii, blandetea personala si propriul simt al umanitatii”.
O incursiune inedita intr-un univers paralel, pe cat de rau famat, pe atat de plin de viata. O carte memorabila pentru originalitatea si sinceritatea relatarii, pentru radiografierea unei „societati” tabuu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s