Faleza de poveste

Știu, am mai spus-o și o voi mai spune. Marea e marea mea nebunie. Îmi curge prin vene, prin gânduri, îmi locuiește sufletul obsesiv. Și-mi place. Îi dau voie și chiar mă desfat cu amintirea sa. Chiar și acum când scriu, mi-am pus pe fundal sunetul valurilor. E momentul meu de refacere. Gândul din care-mi iau energia și zen-ul totodată. Ador valul și plimbările lungi pe faleză. Avem un litoral superb, amenajat sau nu, cu plusurile și minusurile lui. Jumătatea fascinantă care e marea-daca ar fi să-mi imaginez a picture image, m-a făcut uneori să trec cu vederea, concediul acesta, micile neajunsuri de la mal.

Mă trezeam dimineața să prind răsăritul, acel moment când soarele se hotărăște să iasă din valuri, precum Poseidon, măreț și dătător de viață. Ce am putut constata, acum privind retrospectiv, că unele zone nu sunt amenajate corespunzător acestui moment. Știu că e romantic și confortabil să stai pe nisip întinsă și să te delectezi cu priveliștea dar parcă totuși o bancă ar fi mai comodă și mai elegantă uneori și aici amenajarea urbanistică lasă mult de dorit, din ce am putut observa. În acest sens cred că un birou de arhitectură urbană ar putea să proiecteze lucrări de amenajare și înfrumusețare a spațiului din imediata apropiere a falezei sau chiar faleza însăși, acolo unde este posibil. Nu contează că e din alt oraș, tehnologia și mijloacele de transport permit orice în ziua de azi, voință să existe.

Îmi imaginez bunăoară cum aș amenaja eu. Aș lăsa o zonă de plajă cu nisip și eventual pe alocuri scoicile și aluviunile aduse de valuri pentru a savura natura în forma ei brută și aș înainta cu o zonă rezidențială de căsuțe precum cea din imagine. Sunt mulți cei care divinizează marea și sigur și-ar dori să poată cumpăra o astfel de locuință. Trebuie îmbinată partea plăcută cu cea utilă pentru a putea oferi un echilibru vizual zonei. Căsuțele să fie terasate neapărat, ca de sus dimineața să îți poți bea cafeaua chicotind cu mândrul soare despre noaptea ce a trecut sau să poți face plajă nestingherită în intimitatea propriului spațiu. Îmi place formatul acesta. Astfel de proiecte de case consider că sunt ușor de executat datorită liniilor clare, a unghiurilor drepte care conferă eleganță și trăinicie totodată. Fiecare astfel de proiect de casă  e optimizat și personalizat, în funcție de nevoile beneficiarului, serviciu pe care firma de arhitectură AIA PROIECT îl oferă la superlativ.

AIA Proiect – Birou de proiectare Logo

Ce poate fi mai minunat decât să stai în confortul propriei locuințe și să te bucuri în fiecare dimineață de o astfel de priveliște-foto personală:

soare

Zona ar deveni astfel foarte atractivă și memorabilă. O proprietate precum cea de sus ar deveni visul multor turiști care s-ar îndrăgosti de locurile frumos amenajate și îmbietoare. Personal, visez la o astfel de căsuță pe care aș decora-o la fel, cu specific marinăresc. Aleea principală aș mărgini-o cu scoici albe și albastre, mi-aș planta rododendroni albi și roz, iarbă de pampas și trandafiri.

M-aș bucura să fiu înconjurată de un decor specific pe care mi-l imaginez acum. Pentru momentele de privit soarele din buza mării, vizualizez niște bănci în formă de scoică, dintr-un material rezistent la intemperii. Ici colo aș implanta niște mici refugii cu măsuțe ,împrejmuite în formă de vapor. Strict ornamental aș pune niște căluți de mare de mărimea unui om, dintr-un material deasemenea rezistent la vânt și apă. Spre mare aș face niște cărări sub formă de stele de mare din piatră, pe care să se calce desculț, pentru a simți atingerea caldă a soarelui. Deseamenea, cu rol informativ aș planta niște ancore ici colo, pe care sunt atașate plăcuțe cu informații generale, eventual curiozități de ale locului. Pe trotuarul din fața caselor sau pe pietonal aș încrusta în pavaj scurte citate despre mare. Indicatoarele către mare, cele care îndrumă turiștii către plajă, ar fi sub formă de panouri purtate pe sus de pescăruși , imaginativ vorbind. Niște panouri din plexiglas de exemplu, rezistent, agățate simbolic de niște pescăruși, ca și cum aceștia le așează acolo, aducând veste despre împrejurimi. Toate acestea desfășurate pe kilometrii întregi de faleză, fără a aglomera sau a crea un aspect vizual obositor sau prea încărcat. Aș amenaja piste pentru bicicliști pentru a încuraja și această formă de mișcare dar mai ales pentru a preveni eventualele accidentări neintenționate. Deasemenea, anumite zone permit amenajarea unor mici gradini terasate, cu specii diverse, colorate, care să înfrumusețeze vizual. Nu trebuiesc neglijate nici locurile de parcare, insuficiente si pe alocuri inexistente. Astfel s-ar putea încuraja afluxul în zonă prin intensificarea circulației turistice.

Un astfel de decor pitoresc și memorabil am regăsit în Vama Veche, unde elementele specifice zonei, man-made,  adăugau un farmec aparte: o bancă de piatră, o barcă naufragiată intenționat la mal, un cuvânt mare luminat care sugera că ACOLO nu e ca DINCOLO, niște panouri cu informații, vestita ușă, pianul abandonat, un bar într-un camion ș.a.m.d. Astfel de ”artificii” conferă zonei un aspect memorabil și îmbie la revedere. Ca și model de amenajare urbană foarte reușită este ALEEA TEILOR din MANGALIA, care e o încântare vizuală atât ziua cât și noaptea-foto personală.

În general, faleza româneasca am văzut ca e ofertantă din punct de vedere al amenajării peisagere. Permite și zone de agrement, de comerț și de simplă contemplare a panoramei.

Cu un birou de arhitectură cu oameni curajoși și vizionari, se poate face din litoralul românesc o zonă de vis dacă nu chiar de basm, memorabilă și super atractivă.

Disclaimer: ideile de mai sus sunt un simplu exercițiu de imaginație. Litoralul e magnific prin însăși existența sa!!

Articol scris pentru Competiția superBlog 2018!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s