Independența financiară dependentă de mentalitate

Motto: Bunăstarea este produsul capacității omului de a gândi! ANY RAND

        Ritmul de viață accelerat, progresul tehnologic, competitivitatea, nevoile crescânde ale societății consumeriste impun reconfigurarea mentalității din diverse domenii. Sectorul financiar, atât la nivel macro cât și la nivel micro necesită, pentru administrare, noi viziuni care să asigure un trai prosper în condiții de incertitudine și risc.

       În acest context, economisirea banilor a devenit un subiect de actualitate în societatea contemporană. Preocuparea pentru o educație financiară este o tendință actuală în domeniu, implementată mai mult sau mai puțin conștient în toate straturile de vârstă.  De la juniorul de 4 ani care este recompensat cel puțin afectiv dacă își alimentează pușculița, la adultul în pragul pensionării care își administrează propriul buget, preocuparea pentru economisire și cum să faci bani a ajuns să fie un mod de gândire obligatoriu. În acest sens, instituțiile bancare, cum era poate și firesc,  au preluat o parte din responsabilitatea educației financiare, în direcția dezvoltării unei mentalități pentru asigurarea unui anumit grad de independență financiară. Se impune astfel o gândire pe termen lung, multă disciplină, schimbări mici în fiecare zi, toate reflectate în scheme personalizate de economisire.

       Exemplul cel mai concludent este al Băncii Comerciale Române- B.C.R. care s-a responsabilizat să implementeze în școli Programul  ȘCOALA DE BANI prin care elevii sunt informați cu privire la modalitățile de gestionare a bugetului personal în favoarea lor. Un reprezentat avizat al Băncii le explică acestora conceptul de independență financiară, le prezintă factorii de influență, riscurile potențiale, le explică necesitatea existenței unui plan de economisire, gestiunea efectivă a bugetului care se concretizează în luarea unor decizii financiare inteligente, la final îndemnându-i să pună în aplicare în modul cel mai eficient cu putință informațiile obținute.

        Potrivit acestui program, în asigurarea unei independențe financiare se pornește de la analiza valorilor, nevoilor, obiectivelor și dorințelor personale, se analizează condițiile standardului de viață, fluxul de numerar, se stabilesc anumite obiective pe baza cărora se realizează o planificare financiară, totul finalizându-se cu luare unor decizii financiare inteligente care să susțină un plan de acțiune în direcția atingerii obiectivelor propuse.

Fotografia postată de Școala de bani.

     Fotografia postată de Școala de bani.

     Banii sunt o reflecție a creativității, capacității de a te concentra și a capacității de a adăuga valoare vieții. Personal, consider că primul pas în gestionarea financiară corespunzătoare este să faci un brainstorming despre toate cheltuielile curente care ar putea fi eliminate, cuantificându-le în termeni de necesități și dorințe. Legat de aceste două concepte, o metodă de economisire în avans este aceea de a limita cumpărarea compulsivă, concretizată în regula celor 24 de ore care constă în amânarea cumpărării efective a unui produs cu 24 de ore. Dacă revii într-un magazin a doua zi și constați că nu mai ai nevoie de produsul respectiv, atunci poți să te feliciți pentru că te-ai autoeducat în favoarea ta.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

      Tot o economisire în avans este și atenția acordată consumului de utilități. Limitarea cheltuielilor cu apa, curentul, gazele, reprezintă totodată  și o preocupare pentru mediu ca reflectare a unei mentalități în termenii viitorului.

        Cele mai frecvente reguli de la care se pornește în economisire sunt reprezentate de procente. Se pornește de la un minim de 10% economisit din totalul veniturilor. Însă fiecare își administrează bugetul în funcție de stilul de viață, alocând sume și fonduri care i se potrivesc. Fie că este 10%, 20% sau chiar 30%, ideea de bază și regula principală este să se aibă în vedere economisirea unui procent din buget, respectiv să nu treacă nicio lună fără să nu fie pus un ban deoparte.

Fotografia postată de Școala de bani.

      De asemenea trebuie realizată o împărțire rațională a bugetului pe domenii de cheltuieli respectiv 50% cheltuieli esențiale, 30% cheltuieli dorite/stil de viață și 20% priorități financiare, detaliat pe fiecare sector și supus analizei periodic.

      Acestea sunt doar câteva reguli pe care personal le consider fundamentale și larg aplicabile. Literatura de specialitate însă menționează numeroase alte reguli, procentuale sau conceptuale. Ce trebuie să reținem este că independența financiară are mai întâi o latură invizibilă, de mentalitate, urmată de latura material-aplicativă. Așa cum spunea Jim Rohn ” educația formală te va ajuta să trăiești, autoeducația te va ajuta să te îmbogățești!”, subliniind  importanța unei gândiri vizionare, pe termen lung, responsabilă și analitică.

Sursa foto: https://www.facebook.com/pg/scoaladebanibcr/photos/?tab=album&album_id=1104833566317970

Articol scris pentreu Competiția SuperBlog 2018!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s