Robin Hood hibernează inteligent!!

Motto:

Imagini pentru warm house quotes

Sursa : pinterest.com

Robin Hood făcuse un test ADN și își descoperi originile evreiești. Și cum ”evreul prima casă o vinde, pe a doua o închiriază și în a treia stă tot timpul” (proverb evreiesc ), hotărî să fie un evreu autentic și își făcu un plan pentru cele trei proprietăți ale sale, mă rog, actuale 2 și viitoare 3! O fi el justițiar dar și caii lui ….putere 😉 au nevoie de un ”grajd” și seara după o zi de mișcare prin aer liber, are nevoie să-și odihnească trupul istovit ca să poată să-și reia a doua zi îndatoririle din…fișa postului! Așa se face că proprietatea din Neverland o scoase la vânzare, punând afișe prin toate pădurile. Îl abordă Peter Pan care dori să vizioneze proprietatea să vadă mai ales unde poate să-și amenajeze locul de joacă. Mic și aerian cum părea, și la propriu și la figurat 😉 , știa totuși că dacă ”ai vecini liniștiți, ai casă liniștită” (proverb armenesc) așa că întrebă de Robin Hood cine locuia alături. Robin l-a asigurat că înainte de a stabili locul casei, prin tragere cu săgeata din dotare a fost ”cu minte și a prevăzut locul în care va ajunge săgeata sa” ( proverb arab) astfel că săgeata ”nimeri” în stânga de ” codru des” și-n dreapta Ilenei Cosânzeana care de când e măritată cu Făt Frumos nu prea stă pe acasă. Fac mai mereu câte o magie și dispar împreună, spre cine știe ce tărâmuri fermecate. Așa că Peter Pan putea zbura și ateriza când voia el, fără să fie urmărit de vreo privire iscoditoare. Părea foarte convenabil pentru Peter.

Își aminti că citise pe o frunză luată de vânt un cuvânt: certificat energetic. Curios mic ce era, se documentă întrebând în stânga și-n dreapta, prin nori și pe pământ ce înseamnă asta. Află de la frumoasa Atena că era vorba despre încadrarea locuințelor în clase de performanță energetică și de mediu și era obligatoriu la înstrăinarea unei locuințe. Robin Hood îl asigură că are un astfel de certificat și că nu-l va simți pe Indra-zeul furtunii, când va da târcoale, cu chef de scandal și se va intensifica atunci când va găsi străzile pustii pentru că muritorii, de frica lui s-au ascuns. Investise în casă destul cât să poată oferi garanția unui confort termic real. Încercase ”să își păstreze casa la fel de caldă ca și vara, atunci când oamenii se plâng de prea multă nădușeală.” (anonim) mai ales că iarna, prin părțile acelea ”crivăţul spulberă steluţe de zăpadă la nesfârşit” ( Constantin Păun ). În casa aceea venise cu Ana Lug O’Jeana și dansară Sirtaki, îmbrăcați doar în priviri și foarte ”aprinși” când pe la acoperișuri ” Ţurţuri atârnă/De streşini înlemnite/De gerul iernii” ( Mihail Mataringa) Îl cuprinse nostalgia amintirilor acum când se îndrepta spre Peter Pan să-i înmâneze cheile.

Cea de-a doua casă o închirie lui Greuceanu, care, după misiunea vieții lui ieși la pensie și fiind un tip care nu ținea la proprietăți, se mulțumi cu un contract avantajos de închiriere pe 30 de ani.

Încheiase două afaceri extrem de profitabile în scurt timp, ceea ce îi permitea să se gândească cât mai în ”detalii care fac diferența” la noua sa casă. Fiind un tip care prin legendă lucra sezonier, era nevoit ”să-și facă iarna car și vara sanie”, respectiv o casă de iarnă mai mult, dacă se putea să fie vara răcoroasă și iarna călduroasă. Avea de planificat așadar un sistem termic eficient, încununat la final cu un audit energetic cu rezultate pe măsură. Pentru diminețile cu ”soare cu dinți” și nopțile în care zăpada scrâșnește sub picioare; pentru zilele cu ”ger de crapă pietrele” și serile în care e atât de frig încât și Statuia Libertății își bagă torța sub robă, va avea nevoie de sfaturi de la un expert în izolarea termică a locuințelor. Cine era mai potrivit decât Gerilă, cel cu mâinile mereu reci dar cu inima caldă care între timp absolvise cursuri la HeatRow și devenise expert autorizat în izolații termice. Evoluase și el o dată cu globalizarea și descoperise că își putea exploata un neajuns astfel încât să scoată și bani. 😉 Își deschise și un birou într-un turn cu 100 de etaje. Știa ca mai sus e mai cald de obicei și urmărise și acest aspect.

La apelul lui Robin Hood, Gerilă răspunse foarte prompt, doară multe și mari minunății făcuseră, începând de la răpirea din serală- școala serală ( când au răpit-o pe Alice și au dus-o în Țara Minunilor din Clubul putregaiurilor) până la prinderea hackerului vânat de Johnny English…din greșeală 😉 🙂

Stabiliră o întâlnire la birou unde Gerilă îi arătă planurile casei sale- cea mai termică dintre toate termicele și apoi se oferi să-l invite la el, unde îi aștepta Dochia cu plăcinte poale-n brâu și un cocktail de la gheață de-ți ”înghețau și lacrimile” . La birou, Gerilă i-a ținut un scurt curs despre ce înseamnă izolarea termică și importanța acesteia, subliniind că ”nimeni nu întreabă în sat de casa frumosului ci de casa harnicului și înțeleptului” ( proverb românesc)

Astfel Robin Hood află că izolarea trebuie asigurată de la bun început, este supusă reglementării și este important să nu se facă alegeri greșite. Scopul izolării este acela de a găsi cea mai bună soluție pentru limitarea transferului de căldură între două medii cu temperaturi diferite. Scopul final este de a menține căldura în timpul iernii. O casă insuficient izolată are un cost ridicat care se reflectă în factură. Se pot face economii considerabile de până la 30% la valoarea facturii. Deasemenea, o casă insuficient izolată produce gaze cu efect de seră. Izolarea pereților este una dintre metodele cele mai eficiente. Aceasta are toate avantajele izolației termice și se realizează fie din interior, fie din exterior. Să fii rece în timpul iernii și înfierbântați în vară vor fi doar amintiri vechi.

Certificat de performanta energetica

Certificat energetic Bucuresti, Ilfov si Constanta

Și multe alte idei minunate îi transmise Gerilă înainte de a-l duce acasă la el. Începea să-l fascineze și pe Robin domeniul acesta și își jurase că își va face din casă ”cuibușor de nebunii” în mijlocul iernii. Atunci când ” crapă pietrele de frig și țiganii în ilic” ( proverb românesc) o va chema pe Ana Lug O’Jeana la un cocktail de priviri și sentimente fierbinți și vor trăi clipa admirând fulgii de nea căzând nerăbdători pentru întâlnirea cu pământul- se gândea el în drum spre casa lui Gerilă. Acolo îi întâmpinară Dochia, lejer îmbrăcată și foarte ospitalieră. Ei bine, casa lui Gerilă era un monument închinat confortului. Maestrul avusese grijă să o izoleze termic și fonic la cele mai înalte standarde , făcându-i invidioși până și pe cei din ”sânul lui Avraam” 😉 .

După o așa zi, Robin Hood schiță pe un pergament planurile pentru noua casă. Stătea la un pahar de vin după cină cu Ana Lug O’Jeana, în apartamentul închiriat provizoriu:

La iarnă I heat you baby mai tare decât căsuța noastră! Îi voi pune termopane mari, cu 6 camere că am auzit io că 6 e numărul norocos pe timp de iarnă!! Mi-a dat azi mesaj Paleo inuitul și m-a sfătuit să nu-mi ”fac ferestre mici la casă, să las lumina soarelui să intre din belșug” ( proverb eschimos) Iarna și soarele își cumpără cojoc ( proverb românesc) așa că am să o izolez cu plăci termoizolatoare cu vată minerală. Mi-a zis Gerilă azi că e ultima invenție a cercetătorilor britanici. Când vor veni cei cu termoviziunea să ne vadă albaștrii ca valul mării. Și multe alte minunate idei mi-a dat pe care abia aștept să le pun în practică pentru noul nostru cuibușor. ”Casa e un templu” (proverb bengalez) în care îmi propun să îmi regăsesc energiile numai alături de tine, draga mea Ană!!

Cea-mai-buna-izolatie-termica

Sursa: izolatiacasei.ro

Ana Lug O’Jeana , materialistă și adaptată cum era, îi răspunse doar atât:

You are my fire baby, your cozy house is my desire!!

Veni și iarna cea fără de culoare, care îl găsi pe Robin lângă șemineu, așteptând plăcintele Anei și citându-l pe Edith Sitwell ”iarna este momentul pentru confort, pentru mâncare bună și căldură, pentru atingerea unei mâini prietenoase și pentru o discuție lângă foc: este momentul pentru a fi acasă. ”

P.s. La momentul publicării acestui articol, Robin Hood ia în considerare să devină evreu pentru a doua oară 😉

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2018!!!

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s