Hrană aleasă, dezvoltare armonioasă

Mă numesc Allison Stewart, sunt de meserie consilier nutriționist și de 3 ani fac voluntariat ca și consilier informațional pe teme de nutriție și metabolism atât la adulți cât și pediatrică. Particip la campanii de informare în școli, clinici particulare, diverse activități ale ONG-urilor și acolo unde mi se solicită ajutorul. Sunt obișnuită să vorbesc în public și să interacționez cu diverse categorii sociale, de la mame disperate de bolile nutriționale ale copiilor până la cele care vor să se informeze pentru a-și crește armonios copiii, participând la tot felul de cursuri/workshopuri/conferințe. Sunt și mama a doi copiii, deci tot ceea ce expun în cuvântările mele reprezintă o reală îmbinare a teoriei cu practica, eu însămi cultivând zi de zi obiceiuri sănătoase piticilor mei.

Însă cea mai mare provocare din cariera mea cred că va fi ziua în care mi se va solicita să țin o conferință sub licență TED, un eveniment TEDx local, adică peste exact 3 zile!! Tema conferinței este alimentația sănătoasă la copii respectiv ”Sănătatea copiilor noștri.Hrană aleasă, dezvoltare armonioasă”.

M-am documentat despre ce înseamnă o conferință TED din punctul de vedere al speaker-ului, cum poți avea impactul dorit și cum să-ți structurezi un discurs memorabil. În general, în discursurile mele uzuale, îmbin cumva aspectele de informații impersonale cu cele personale, cu experiențele proprii sau mă adaptez auditoriului- uneori se vor doar informații generale, alteori oamenii sunt curioși strict de cum aplic eu și pot și ei la rândul lor să aplice noțiunile.

Am urmărit așadar o serie de discursuri TED și am putut observa că speakeri erau foarte pasionali în expunerile lor, bine informați, se foloseau de povești personale și practice, transmiteau informații noi, se străduiau prin charisma și abordarea proprie să emoționeze audiența- știind că așa vor obține un impact ridicat, își presărau discursul cu nițel umor și imagini sugestive și nu încălcau ”regula celor 18 minute” de prezentare-un timp optim pentru a menține atenția auditoriului.

Noo…acu-i acu să te văd cum o faci și pe asta mi-am zis…Cele 18 minute maxime și umorul îmi vor da ceva bătăi de cap, dar…mă voi descurca!! mă încurajam singură…

Mi-am structurat discursul cum am considerat eu mai bine, presărând și informații și experiențe proprii. Iată mai jos redarea acestuia:

”Mens sana in corpore sano, celebrul dicton latin care ilustrează foarte succint importanța unei alimentații sănătoase la orice vârstă. De la leagăn la mormânt, hrana trebuie să ne fie și leac și plăcere și depinde de noi cum ne gestionăm obiceiurile alimentare. Încă de mici, părinții, unii mai cu multă știință, alții înaintați în știință până la piciorul broaștei ne spun că nu avem voie să mâncăm aia sau cealaltă. Preocuparea pentru o alimentație cel puțin corectă a existat cam la toate nivelurile sociale. De la oameni simpli la academicieni, interesul într-o formă sau alta pentru alimentație există și mai ales în calitate de părinți, atenția devine și mai mare.

Situația ideală este atunci când hrănirea devine un ritual, bazat pe reguli și un anumit timing. Însă cum nu mulți au acces la informații și mai ales nu trăiesc o cultură a alimentației, s-a dezvoltat în ultimii anii domeniul consilierei nutriționale care oferă într-un mod accesibil informații pentru părinți și adulți fără copii deopotrivă, care, din cauza incidențelor bolilor nutriționale sau poate dintr-o curiozitate a timpurilor, devin conștienți de importanța unei alimentații sănătoase, la orice vârstă.

Iată-mă așadar astăzi în fața dvs., în calitate de medic și consilier pe probleme de nutriție și metabolism, dar mai ales în calitate de mamă, preocupată de sănătatea copiilor mei.

Un alt dicton celebru afirmă că suntem ceea ce mâncăm. Așadar, acolo unde avem dezechilibre manifestate sub forma unor boli, putem cu ușurință deduce că o sursă a acestora este și o alimentație slabă ca aport nutritiv. Aceste carențe ne vor însoți toată viața. Iată așadar de ce este important să ne creștem copiii într-o cultură a alimentației sănătoase.

Locul de unde îmi extrag cea mai mare parte din experiență este propria-mi bucătărie, acolo unde începe adevărata educație pentru viață. Sunt binecuvântată pentru că în fiecare zi am oportunitatea de a-mi învăța copii cum și ce să mănânce și să le dezvolt obiceiuri alimentare sănătoase. La început erau reticienți și strâmbau din nas. Am reușit să le trezesc interesul pentru o alimentație sănătoasă, când i-am dus la o clinică specializată pe boli nutriționale și de metabolism și au văzut copii afectați și chinuiți de ceea ce ar fi trebuit să le fie sursă de sănătate și încântare.

După vizită, erau tăcuți și meditativi și când i-am întrebat de ce, mi-au răspuns că se gândesc cum să nu ajungă ca acei copii și că mă vor asculta în tot ce le voi propune ca abordare culinară. Le-am promis că va fi distractiv și că ne vom simți cu toții energici și fericiți.

Știți și dvs. foarte bine că pentru copiii, noi suntem exemplul cel mai la îndemână și dezirabil. Ce văd la noi, vor face și ei, eventual mai bine. Nu vrem să dezvolte sau să preia obiceiuri nesănătoase pe care mai apoi le vor perpetua și în viața de adult. Așa că mi-am propus să introduc ușor ușor în alimentația tuturor, alimente cât mai puțin procesate și cât mai naturale. Sursa cea mai la îndemână mi-au fost magazinele naturiste, al căror fan declarat sunt de mult timp. Mi-am procurat ” jucăriile” de la firma Sanovita pentru că au o gamă foarte variată de produse, de o calitate neîndoielnică, cu tradiție pe piață și pentru că vreau să sprijin economia națională, ei fiind o afacere 100% românească.

Copiilor le plac regulile ușoare, hazlii și interactive. Sunt chiar foarte stricți în privința asta uneori. Poate ați observat și dvs asta. Așa că am făcut un meniu pe zile în care fiecare are partea sa de contribuție și toată lumea este recompensată cu ceva gustos și sănătos. Am stabilit și reguli precum: nicio zi fără ceva verde; 2 ouă pe săptămână; o cană de lapte la 2 zile; fără sucuri acidulate și chipsuri- cine va fi prins că încalcă regula aceasta va fi pedepsit să privească un documentar cu copii obezi și chinurile lor. Vă mărturisesc că au trișat o dată și le-am găsit o pungă de chipsuri ascunsă dar după ce au văzut ce înseamnă să fii obez și de ce multe activități frumoase ești privat în starea aceea, mi-au promis ei singuri că nu vor mai pofti la ele.

Vă voi prezenta încontinuare câteva idei, spicuite din meniul săptămânii noastre, respectiv exemple de feluri de mâncare delicioase, colorate, hrănitoare.

Luni de exemplu, la micul dejun am înlăturat clasicele cereale care nu conțin nici a zecea parte din ce pretind, și le-am înlocuit cu fulgi de ovăz și fructe confiate. Le plac foarte mult merișoarele pentru combinația plăcută de dulce-acrișor așa că le adaug câteva în bol. În timpul zilei, între mese, ca să avem ceva verde, le fac din mere verzi suc proaspăt pe care îl savurează cu câteva fursecuri fără gluten. Marta, fetița cea mare e responsabilă cu sucul: la cei 10 ani ai săi îmi reamintește de momentul ”verde” și îmi spune din câte mere să facem. O responsabilizez astfel să aibă obiceiuri sănătoase. Eliza cea mică ne reamintește de fursecuri și o las să numere câte 4 bucăți pentru fiecare.

Numărul de calorii zilnice necesare unui copil variază în funcție de greutate, respectiv în jur de 100 de kcal/kg deci o medie de 1500 kcal/zi.

GULLON FURSECURI FARA GLUTEN 200g

MERISOR CONFIAT 500G

 

Paste integrale cu sos de alune

Marți la prânz de exemplu facem paste cu sos de arahide. Untul de arahide are grăsimi, dar în majoritatea lor acestea sunt grăsimi nesaturate, așa-numitele grăsimi bune, benefice pentru organism. Lor li se adaugă proteine și fibre, datorită cărora untul de arahide devine un aliment extrem de sățios.

 

Tapioca Jeleu multicolor

Pentru fiecare notă bună la școală îi răsfăț cu jeleuri tapioca multicolore. Delicioasele jeleuri multicolore din tapioca sunt un desert sanatos si colorat pentru cei mici. Tapioca poate fi introdusă în alimentația copilului începând de la vârsta de 8 luni , astfel încât poți prepara budinca de tapioca cu fructe pentru bebelușii sau copiii tăi care au depășit aceasta vârstă. Tapioca însumează o serie importantă de beneficii, cum ar fi îmbunătățirea digestiei, a circulației sângelui prevenirea bolii Alzheimer.

Budinca din fulgi de ovaz cu fructe

Miercuri mă trezesc puțin mai devreme și le pregătesc o budincă din fulgi de ovăz cu fructe. Este unul dintre cei mai serioși candidați la titlul de mic dejun perfect, datorită gustului senzațional, asociat cu beneficii impresionante pentru organism. Ovăzul este cereala cu cel mai bogat continut în proteine (12.6-14.9%) și acizi grasi esențiali iar fulgii de ovăz pot fi introduși în dieta bebelușului încă de la vârsta de 6 luni.

Chiftelute de nuca cu sos la cuptor

Joi la prânz mâncăm chifteluțe din soia cu sos la cuptor. Bogate în fibre, boabele de soia accelereaza digestia, reduc constipația și au proprietatea de a accelera rata de absorbție a lipidelor și metabolismul. Spre seară bem cu toții o cană de lapte în care adăugăm miere și pudră de roșcove. Pudra obținută din fructul roșcovului, are o culoare și un gust foarte asemănătoare cu cacaua. Este bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu, fiind un antioxidant de excepție. Are un indice glicemic foarte mic. Nu conține cofeina, teobromină (o substanță organică cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoza sau colesterol.

Vineri servim o salată de paste cu sos de roșii. La beneficiile pastelor integrale se adaugă cele ale spanacului proaspăt, iar conținutul de fibre, minerale și vitamine asigură aportul necesar unui organism în creștere.

Salata de paste cu sos de rosii

Sâmbătă, pentru că avem timp, ne distrăm preparând o salată cu ouă. Salata iceberg cu rucola este ușoară, plină de vitamine datorită prezenței legumelor, dar și sațioasă, întrucât conține proteine și grăsimi vegetale bune aduse de semințele din compoziție. Spre seară ne delectăm cu o tartă cu curmale. Nu conține zahăr adaugat, gustul său dulce este dat integral de zaharurile din curmale și din miere, așa că este foarte potrivită în special pentru cei mai mici membri ai familiei, care învață astfel să consume dulciuri sănătoase.

Sursa: https://www.sanovita.ro/blog/retete/

Duminca pentru mine e ziua dedicată exclusiv familiei. Ne străduim cu toții să petrecem un timp de calitate împreună. Ieșim la plimbare sau facem fel de fel de activități distractive în familie. De exemplu, mi-am provocat fetele să facă o piramidă a alimentelor cu ce avem prin casă. Le-am spus de-a lungul timpului ce e bine să mănânce și să evite sau eventual să consume în cantități foarte mici. Când piramida a fost gata, le-am invitat să își aleagă un ingredient de acolo și eu i-l voi prepara. Iată ce a ieșit:

Și-au ales peștele. Le-am făcut așadar un pește la cuptor cu legume și cu un pireu de mazăre galbenă decorticată, un deliciu viziual și gustativ.

MAZARE GALBENA DECORTICATA 500G

 

Iată așadar ce înseamnă un regim alimentar sănătos, pentru toți deopotrivă, în care predomină legumele, fructele în starea lor cât mai naturală, pline de gust și nutrienți.

Și nu uitați dragi părinți, copii voștrii sunt ca o tablă goală pe care voi scrieți experiențele și gusturile. Repetați-le că hrana cea mai gustoasă e cea mai colorată, oferiți-le provocări culinare, încurajați-le ideile sau veniți cu argumente distractive, pentru nivelul lor de înțelegere. Dacă nu le place ceva din prima nu renunțați, păcăliți-i cumva, nu-i forțați însă, recompensați-i pentru fiecare mic progres. Cercetările au concluzionat că e nevoie de 10 degustări pentru ca un copil să accepte un aliment nou. Așadar răbdare…

Ei nu știu decât ce le prilejuiți voi așa că străduiți-vă să vă reflectați în ei cât mai frumos și memorabil cu putință și nu uitați : ”Cu toții suntem produsele copilăriei noastre.”Michael Jackson

Vă mulțumesc pentru atenție!!”

Se pare că le-am plăcut pentru că la final m-au ovaționat și au solicitat o nouă prezentare de acest gen…

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2018!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s