Dragostea înflorește… în Japonia (cu Exact Travel Club)

Motto:

“Cea mai frumoasă floare e floarea de cireş, cel mai bun om e samuraiul” (Proverb japonez)

Prolog

Mă pregăteam să plec. Deja colecționasem prea multe îmbrățișări și strângeri de mâini. Am dăruit și am primit energii. Seara pentru mine nu îmi mai putea oferi nimic. Participasem și la tombolă dar știu că nu sunt o norocoasă la capitolul ” sorții au ales”.

-Pleci deja? m-am trezit întrebată de o binecunoscută voce masculină. Era Dragoș, colegul meu de facultate și fanul meu cum îmi plăcea mie să-i spun. Între noi nu era nimic mai mult decât o camaraderie sinceră, fără alte conotații și interese. Și totuși, de la un timp aerul între noi parcă începea să vibreze. Ne priveam altfel, ne armonizam față în față, instinctul ne împingea undeva dincolo de aparențe. Nu voiam să-mi fac iluzii însă…

-Da…am obosit…plus că mâine de dimi am laborator, trebuie să fiu fresh. Te salut și vorbim mâine!!

-Bine…bine…prințeso. Ți-e frică să nu te apuce miezul nopții în caleașca de ….tinichea! Știu…știu…

-Hai mă Dragoș, nu râde de mine!! Mă știi doar că rezist până dimineață, dar acum chiar nu mai pot sta!! Noapte bună!!

-Noapte bună!!

A doua zi de dimineață, în drum spre facultate, mă sună Dragoș:

– Hey, beauty, ți-ai făcut bagajele??

– Ce bagaje Dragoș?? Ți-au mai rămas glume de aseara? Chiar n-am chef acum de glume…!!

– Cum?? Nu ai aflat nimic??

– Nuuu…ce?

– Mergem în Japonia!!!

– Nu pot să creddd…pe bune??

– Hai mă Alice, doar mă știi om serios, nu glumesc eu cu Japonia!! S-ar supăra zeii pe mine!! După ce ai plecat a avut loc tragerea la sorți și se pare că sorții au decis: eu și cu tine am câștigat marele premiu al serii , un circuit în Japonia oferit de Exact Travel Club.

Iată-mă așadar în fața unui drum fizic dar și spiritual foarte provocator, în care la finalul său voi avea certitudinea că va fi călătoria vieții iar cât privește relația cu Dragoș, nu există decât două posibilități : fie ne intensificăm și ne continuăm drumurile împreună, fie ne depărtăm și păstrăm doar amintirile frumoase. Oricum ar fi, sunt pregătită și curioasă să văd ce îmi oferă destinul.…erau gândurile mele după ce am închis apelul cu Dragoș.

Așa a început ceea ce avea să fie până la urmă destinul meu. În marea carte a vieții mele va rămâne marcant capitolul Japonia de care se va lega invariabil și numele agenției care mi-a prilejuit o astfel de experiență memorabilă. Se pare că singură nu puteam să am noroc, ci doar în doi norocul e cel mai binecuvântat. Dragoș mi-a purtat noroc…

Circuitul a durat 14 zile și 11 nopți.

Nu știam nici foarte multe nici foarte puține despre Japonia. M-am documentat înainte cât să știu despre climă și puțin din obiceiurile locale. Am vrut să mă las surpinsă …de soartă, prin mesagerii ei: Exact Travel Club și Dragoș. Reperele mele mentale erau: gheișele ilustrate în celebrul volum ”Memoriile unei gheișe” Arthur Golden, samuraii, haiku, tezaurul spiritual, și bruma de cuvinte și expresii din vremea liceului când am avut o tentativă personală de a învăța limba japoneză, cu toate formele ei de scriere- hiragana, katakana, kanji și romaji. Pe parcursul circuitului am adăugat straturi straturi de noi trăiri, sentimente, informații, viziuni, toate la superlativ, grație celor de la Exact Travel Club.

Cei de la agenție au fost foarte profesioniști da capo al fine cu noi. Ne-au contactat chiar în aceeași zi, stabilind detaliile excursiei. Am aflat că este vorba de un circuit Japonia cu ghid vorbitor de japoneză. Era perfect pentru mine. Întotdeauna am fost adepta călătoriilor cu ghid. E o modalitate de a fi sigură că nu ratezi vreun obiectiv important și că ești în siguranță. Plus că timpul este folosit în avantajul turistului, bine gândit și alocat itinerariului propus, astfel încât nu exista riscul să te pierzi ….în decor sau în detalii. Așa mă simt de fiecare dată când ghidul mă însoțeste și îmi prilejuiește contactul cu obiective memorabile. Este precum un adevărat profesor care îți îndrumă pașii, ghidându-te în lungul drum al cunoașterii pe care doar singur îl percepi potrivit nevoilor tale. M-am bucurat nespus când am aflat că ne va însoți un ghid profesionist în această călătorie către ”țara contrastelor”.

Deasemenea, ne-au trimis prin mail toate detaliile și itinerariul complet. Așa, la o primă privire mi s-a părut foarte ofertant și intens totul, fapt ce denotă profesionalismul și transparența celor de la Exact Travel Club!! Eram convinsă că după această experiență îmi voi putea face o părere cel puțin 90% reală despre ceea ce înseamnă fascinanta Japonie.

În prima zi când am ajuns acolo ne-am cazat în Tokyo la un superb hotel de 3*. Eu și Dragoș am ieșit puțin prin împrejurimi să ne acomodăm cu aerul și peisajul. Era impresionant totul. Seara, am avut o întâlnire de grup cu ghidul care ne-a explicat ce vom face a doua zi. Foarte atent la nevoile noastre, ghidul ne-a asigurat că vom avea și asistență medicală dacă va fi cazul, ne-a întrebat dacă nu avem rău de mișcare pe apă pentru că ne vom plimba cu vaporașul sau cât de sensibili suntem la mirosul de…sulf.

A doua zi, am plecat cu autocarul către Hakone, parte din Parcul Național Fuji-Hakone-Izu. Ajunși acolo ne-am plimbat cu vaporașul pe Lacul Ashi, cu telecabina deasupra Văii Marelui Clocot, ne-am prelungit viața cu 7 ani, conform tradiției, mâncând ouă firte în sulf și evident am contemplat maiestuosul munte Fuji. Ne putem considera așadar și înțelepți, conform unei vechi zicători japoneze care spune că ”omul înțelept trebuie să viziteze măcar o dată-n viață muntele sacru Fuji”.

Seara când ne-am reîntors la hotel, am stat până târziu pe un ceai rememorând toate momentele superbe de peste zi. Asta avea să devină și obiceiul care ne-a apropiat. Cunoscându-l în ipostaze noi față de ce eram obișnuită, am descoperit un Dragoș foarte atent la detalii, sensibil si protector. Mă întreb ce voi mai descoperi la el…aveam să aflu cu deosebită încântare. Era totul atât de nou și copleșitor pentru mine încât parcă mă îndoiam că trăiesc realitatea…ziceam că sunt într-un vis din care n-aș mai vrea să mă trezesc!!

Fluturii roșii

Zburau peste copacii

Gândurilor lui

( haiku compoziție proprie despre dragoste)

În următoarea zi ne-am delectat cu o sesiune de shopping în celebra zonă Ginza. Pe o străduță am găsit un mic altar care se spune că binecuvintează relațiile. Am lăsat un gând acolo, crezând în energiile binefăcătoare ale locului. Nu am ratat Laox Japan, un duty free cu specific, de unde ne-am luat mici suveniruri și delicatese locale. Ne-am făcut mici cadouri reciproc. Am vizitat și Asakusa, cu templul Senso-ji, mai cunoscut sub numele de Kannon-sama printre localnici, unul din cele mai vechi și populare temple din Tokyo, cu Nakamise, o zonă comercială din preajma templului, plină de magazine tradiționale cu prăjituri, evantaie, kimonouri, ce redau atmosfera unui Tokyo de odinioară. Impresionant mi s-a părut Parcul Ashigaka, faimos pentru florile de glicină, peste 350 la număr, una din plante având peste 150 de ani. Aici, ghidul nostru, foarte bine documentat și atent, ne-a spus că wisteria/glicina se numește ”fuji” în japoneză, ca muntele Fuji, dar spre deosebire de munte, flora este pronunțată prin accentuarea celei de-a doua silabe. Un copac mare wisteria de peste 150 de ani și ramurile sale sunt susținute pentru a crea o umbrelă uriașă de flori albastre Fuji. Noaptea, parcul devine și mai impresionant. Aproape toate colțurile parcului sunt decorate în sute de mii de lumini LED colorate, care acoperă tufele de flori, căile de căptușire și amenajate în obiecte uriașe, creative și seturi la o scară impresionantă. Unele dintre cele mai atrăgătoare atracții includ câteva ecrane LED mari, mereu în continuă schimbare, care au cicluri de imagini creatoare, lumini cu sincronizare muzicală, tuneluri luminoase și nenumărate lanțuri LED de tip fuji atârnate de la aceleași laturi, în primăvară. ( www. japan-guide.com) Ne-am făcut cadou reciproc câte un semn de carte decorat cu frumoasele flori. Amândoi suntem „cititori de cursă lungă” și ne bucurăm când găsim tot felul de accesorii deosebite. Iată încă un mare plus al „relației”…

OTOMO NO YAKAMOCHI
Glicine – albastre
Oglindindu-se în lac –
printre pietricele,
Pe fundul apei limpezi
Vezi pietre prețioase

În ziua a cincea a circuitului- dar a treia efectivă de vizite, am mers la Kamakura (aproximativ o oră, cu transportul în comun) în prima capitală a Japoniei medievale. Kamakura a fost și este încă un centru spiritual în Japonia. Templul Tsurugaoka Hachimangu fost fondat de Minamoto Yoriyoshi în 1063 și a fost extins și mutat pe locul actual în 1180 de către Minamoto Yoritomo, fondatorul și primul shogun al guvernului Kamakura. Aici se găsesc și celebrele gravuri Nemurineko („Pisica adormită”, semn că dăunătorii au fost alungați, iar altarul este în siguranță) și Sanzaru („Cele trei maimuțe” – Să nu-l privești pe diavol, Să nu-l asculți pe diavol, Să nu vorbești cu diavolul).

Ziua următoare a fost ziua dedicată Kyoto-ului și grațioaselor gheișe cărora le este dedicat un cartier întreg: Gion. Seara, pe străzi, foșnetul delicat al chimonourilor colorate și aparițiile enigmatice îmi dădeau senzația că mă aflam pe platourile de filmare ale unui film chinezesc. Eram amândoi fascinați de ceea ce ne lăsau vederii „artistele plutitoare ale lumii” (Arthur Golden-Memoriile unei gheișe). Am luat cina la Robot Restaurant. Dragoș auzise de el și a cerut indicații ghidului. Știam că era pasionat de robotică așa că m-am bucurat alături de el de locația futuristă, colorată și inedită.

În zilele următoare am vizitat Templul Todaiji, cea mai mare clădire din lemn din lume ce adăpostește cel mai mare Buddha de bronz din Japonia, Daibutsu, Parcul Nara, Sanctuarul shintoist Fushimi Inari-taisha, vestit pentru cele peste 10000 de porți Torii portocalii, o explozie senzațională de culoare, Muzeul și Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Osaka, orașul comercianților și al luminilor de neon, Castelul Himeji sau „Castelul Egretei Albe”, considerat cel mai frumos castel medieval japonez.

Templul alb vibra

Unda lacului zâmbea

Acorduri ample

(haiku compoziție proprie despre templul Himeji)

În penultima zi am asistat la un eveniment istoric: prima abdicare din ultimii 200 de ani a unui împărat japonez.

Adunasem o mulțime de suveniruri, care mai de care mai colorate și mai pline de semnificații: semne de carte cu glicine din Parcul cu glicine, pașapoarte din lemn Tsuko-tegata din Miyajima, amulete norocoase, bețe de mâncat din Hakone, cești din Kyoto.

Fiecare colțișor are povestea sa, care ne-a fascinat și la care am adăugat propria noastră poveste: sărutări furate, priviri galeșe, îmbrățișări, declarații, suveniruri personalizate.

O zicală spune că „dacă nu găsești ceea ce cauți în Tokyo, probabil că nu există”, eu am găsit iubirea…

Pentru împletirea armonioasă dintre om și natură, dintre modern și tradițional, trecut- prezent-viitor, amabilitate și formalism, fantezie și realitate, Japonia rămâne destinația ideală pentru romantici și pragmatici deopotrivă, pentru cei care vor să aibă parte de o experiență memorabilă și de la care viața nu mai poate fi la fel.

Vă las mai jos spre delectare, un colaj video cu cele mai reprezentative imagini din călătorie:

KI NO TSURAYUKI
Precum căușul palmei
Scapă stropii într-un lac de munte
Înflorind unda-i pură,
Inainte de a-mi stinge setea,
De tine mă despart prea curând…

Epilog

Japonia cu Exact Travel Club

Japonia cu Exact Travel Club mi s-a părut fascinantă, unică, magică. Un circuit intens, bine structurat, în care ai ocazia să vezi nenumăratele fațete ale Japoniei : cultura în temple, peisajele care-ți taie răsuflarea în decorurile naturale conservate, opulența în cartierele de lux, tradiția în ritualuri, diversitatea culinară fie că este pe stradă sau în restaurante de lux, arhitectura modernă și tradițională potențându-se reciproc în crearea un efect vizual de neuitat.

Circuitul parțial personalizat- 2 zile jumătate cu program de voie, oferă posibilitatea petrecerii unui timp personal de reflectare, introspecție, descoperire.

Un circuit precum o vacanță intensă, care celebrează deopotrivă unicitatea și diversitatea și în care grija pentru confortul și siguranța turiștilor este o preocupare constantă încă din momentul planificării călătoriei.

Ghidul amabil, profesionist, jovial, intuitiv ne-a încântat pe tot parcursul călătoriei cu detalii fascinante și mai puțin cunoscute europenilor.

Cei de la Exact Travel Club ne-au prilejuit contactul cu un popor de oameni spirituali, amabili, harnici, tradiționaliști și moderni deopotrivă, responsabili, civilizați, un exemplu de urmat pentru cum ar trebui să fim ca umanitate.

Asistența turistică prietenoasă, nonstop, flexibilitatea, cazările de top, circuitele personalizate, prețurile competitive, experiența și atenția deosebită pentru siguranța turistului da capo al fine, ne face să alegem Exact Travel Club și pentru luna de miere!! 😉

Surse:

Articol scris pentru Competitia Superblog 2018!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s