Canapeaua lui Freud

Simbolul emblematic al psihoterapiei, canapeaua din cabinet prilejuieste contactul cu inconstientul pacientului. Cu acea zona refulata permanent si care contine toate raspunsurile esentiale.

Prima canapea psihanalitica a fost un pat victorian, daruit lui Sigmund Freud de catre o pacienta, Madame Benvenisti, in jurul anului 1890. Initiativa a apartinut pacientei care a considerat ca o astfel de terapie trebuia sa se desfasoare intr-un mod cat mai relaxant.

Muzeul Freud

Sursa https://goo.gl/images/v2g8kA

Plasamentul efectiv, intins pe spate si privind tavanul, impunea de fapt o privire in sine, neconstransa de privirea in ochii terapeutului. Relaxarea aducea cu sine o deschidere, o disponibilitate crescuta spre introspectie. Familiaritatea mediului in care avea loc terapia avea drept scop crearea unei stari de transparenta a gandurilor, facilitarea transferului si a insight-urilor. Insa, nu toti pacientii percepeau asa, dovada fiind unele cazuri consemnate in istoria psihoterapiei, in care unii pacienti deveneau anxiosi si negativisti.

Canapeaua devine astfel simbolul renasterii, al redevenirii, dupa un proces dirijat de recalibrare si descoperire a resorturilor comportamentale si nu numai.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s