Alegerea AIA care mă înțelege

        Când ne-am mutat la curte, eu și soțul meu am optat pentru un teren viran, care să ne permită să ne exprimăm creativitatea cum dorim. Deși aveam noi oarecare idei despre ce o să facem și cum va arăta în final, nu puteam să ne descurcăm singuri. Așa că, întrebând pe niște prieteni cum au procedat ei, ne-au spus de cei de la AIA PROIECT și de faptul că au fost foarte mulțumiți de serviciile lor. Ne-au recomandat pntru început site-ul lor, ca să ne facem o idee despre ceea ce ne pot oferi. Am intrat așadar pe site, https://www.aia-proiect.ro/ , care mi-a inspirat de la prima privire profesionalism, atenție pentru detalii și o reală preocupare pentru client și nevoile sale. Pagina este clar structurată, atractiv, cu informații utile din secțiunile ”Servicii”, ” Proiecte”, ” Prețuri”, ” Date de contact”. Limbajul folosit este unul potrivit, pe înțelesul tuturor, accesibilizând astfel un domeniu cumva greu abordabil. În calitate de client, nu vrei uneori să știi chiar toate detaliile construcției, în termenii specifici profesiei însă vrei să ai siguranța lucrului bine făcut și a îndeplinirii tuturor cerințelor inițiale. Asta mi-a sugerat la o primă privire prin conținutul site-ului AIA PROIECT și m-a determinat să nu mai caut și alți ofertanți.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare

Pentru că ne dorim o casă cu etaj, am intrat pe secțiunea ”proiecte case cu etaj” pentru a ne găsi inspirația sau a ne definitiva proiectul pe care deja îl creionasem în linii mari. Pagina se deschide cu exemplificarea unor proiecte și cu prețul acestora. Nah…acu problemă: nu mă pot hotărî. Toate sunt deosebit de atractive și în toate parcă mă imaginez bând cafeaua la răsărit sau luând cina pe terasă, în sunet de greieri și un crepuscul fascinant.
Mi-a atras însă atenția aceasta:

Proiecte-de-casa-parter-cu-etaj-AIA-Proiect-birou-de-proiectare

Mi se pare elegantă, primitoare, foarte practică și atent gândită. M-am decis: așa va arăta noua noastră casă. Buuun. Mai departe însă trebuie să ne alegem un proiectant. Cum să facem asta pentru a fi siguri că am făcut alegerea cea mai bună pentru noi și proiectul nostru?
Ca peste tot de altfel, și în alegerea proiectantului casei e nevoie de persoana potrivită care să poată pune în aplicare ideile comune în modul cel mai convenabil cu putință, de ambele părți. Se spune că în proiectarea unei locuințe de la A la Z se iau în medie peste 1000 de decizii. Ei bine, alegerea proiectantului este prima dintre ele, fundamentul care va genera celelalte 999 de decizii și modul în care acestea se vor materializa mai mult sau mai puțin costisitor. Și când spun costisitor nu mă refer doar la aspectul material ci și la costurile de timp, nervi și energii irosite.
Proiectantul este un fel de magician care îți materializeză gândurile și, mai mult decât atât, își pune amprenta pe toată viața ta. Când te vei duce dimineața în baie, la prânz vei lua masa într-un open space luminos ori vei parca mașina dintr-o manevră în garaj, îți vei aminti de începuturi și de omul care te-a ajutat să îți definești astfel spatiul din jur. Așa că o decizie ideală în acest sens nu poate fi făcută la întâmplare și nici în grabă.
Într-o după-amiază de duminică în familie, am discutat cu soțul meu mai amănunțit , am stabilit niște criterii după care să ne ghidăm în alegere și pentru care am formulat niște idei . Iată-le:

Banii

Clar că luăm în considerare și aspectul acesta, însă, uneori realitatea ne demonstrează că nu este cel mai important criteriu care definește profesionalismul. Poți să plătești foarte mult pentru un proiect sofisticat, propus de proiectant dar care nu-ți satisface în mod real nevoile sau poți să plătești rezonabil pentru un proiect care să se plieze peste cerințe. Cred că diferența o fac abordările și stilul proiectantului.

Portofoliul personal și/sau referințele personale

Ne-am gândit că este bine ca în alegerea proiectantului, să căutăm detaliile muncii sale. Să întrebăm sau să aflăm din online eventual, câte proiecte a executat, ce părere au clienții despre el și dacă și-a onorat până la capăt cu profesionalism angajamentele.

 Asigurări profesionale

În caz că se întâmplă ceva cu proiectul, cheltuielile neprevăzute generate astfel să poată fi acoperite nu din buzunarul clientului ci din polițele de asigurare existente fix în acest scop.

Personalitatea proiectantului

E clar că aici referințele pot fi subiective, funcție de viziunile și interpretările clienților de exemplu. Însă am conturat câteva aspect demne de luat în considerare și anume:

* fire empatică: să se poată pune cu ușurință în locul nostru, să ne înțeleagă la modul real nevoile ;
* comunicativ și/sau cu bune abilități de comunicare: să ne informeze permanent despre evoluția proiectului, despre ideile sale și eventualele alternative utile;
* perfectionist și un bun profesionist: să urmeze standarde ale activității și să tindă mereu spre a fi cel mai bun în ceea ce face; preocupat mereu pentru a se desăvârși. În acest domeniu nu e loc de greșeli. Toate erorile ușor sesizabile la început, pot deveni catastrofice în timp și pot genera costuri uriașe de remediere, așa că a avea un bun profesionist nu e un moft, e o necesitate obiectivă.
* eficient;
* atent la detalii;
* sincer: să evidențieze fără ocolișuri punctele tari și pe cele slabe ale proiectului propus de noi, de exemplu;
* o fire deschisă, veselă, cu care să ne facă plăcere să lucrăm și să ne inducă buna-dispoziție. Dacă ar fi să ne pierdem elanul și motivația, să ne ajute cu viziunile sale optimiste dar bine întemeiate, să ne recăpătăm încrederea și asta nu pentru banii pe care îi ia ci pentru că el crede sincer în proiect și în munca sa. Proiectul unei case e în fond unul pe termen lung, pe toată viața chiar, în a cărui realizare pot apărea mici poticneli, datorate unor cauze mai mult sau mai puțin obiective.

*răbdător și tolerant;

* deschis spre colaborare.
Pentru aspectele acestea ne vom baza pe intuitie și pe fler, la care vom apela încă din primele discuții.

Arhitect local

Acesta cunoaște specificul topographic al zonei, eventualele restricții locale, cunoaște toate instituțiile  și colaborează mai ușor cu ele.

Cam acestea ar fi criteriile pe care ne-am propus a le avea în vedere.
De felul nostru suntem optimiști și încrezători în alegerile noastre. O data făcute, știm că le-am adoptat cu deplină responsabilitate și după ce am cântărit îndelung argumentele pro și contra.
Așa că suntem siguri că AIA PROIECT este alegerea cea mai bună pentru noi. Că vom găsi oameni profesioniști și dedicați meseriei și clienților. Faptul că oferă suport pe tot parcursul derulării proiectului este iarăși un aspect foarte util și care denotă o reală procupare pentru client. De asemenea, gama de servicii oferite precum auditul energetic și evaluarea imobiliară, obligatorii de altfel, sunt un argument solid pentru a economisi bani și timp. Mă încântă ideea că nu trebuie să mai caut în altă parte și pot realiza tot ce am nevoie într-un singur loc.

         Acestea fiind spuse, mă declar mulțumită cu ceea ce se prefigurează ca fiind primele etape ale proiectului. Demarăm sub auspicii bune cum s-ar spune și suntem convinși că ajutați de cei de la AIA PROIECT ne vom putea transforma visul în realitate.

Alegerea AIA care mă înțelege!

Sursa foto și info: site-ul AIA PROIECT.

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2019!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s