Cele două pasiuni

Spațiul bucătăriei este unul extrem de creativ, personal și atractiv. Amenajarea în sine imprimă caracterul de reper, de „inima” casei, de locul unde converg toate energiile și gândurile. Unde mai pui că e și extrem de util dar mai ales foarte vizitat.

La sărbători, onomastici, dimineața, la prânz, seara, la evenimentele importante ale vieții, bucătăria devine martorul tăcut și preferat pentru marcarea acestora. Îmi amintesc bunăoară cum, de Crăciun, mama stătea serile până dimineața în bucătărie, gătind feluri gustoase și unice. Are mama un dar că face din orice nucă o prajitură exclusivistă și din orice cartof o salată memorabilă. Îmi amintesc și de bunica: făcea o ” tochitură”- jumări moldovenești, din te miri ce carne, de mirosea toată strada. Se pare că fiecare gospodină din familia mea are un dar al ei. Sunt „alchimiste utilitare” cum imi place să le spun.

Pentru mine, bucătăreala e o pasiune bazată pe chef însă. Mă simt în bucătărie precum Alice în Țara minunilor: deschid un dulap, o cratiță mă salută; de pe un raft o ceșcuță mă întreabă cum mă mai simt; de pe chiuvetă, o farfurie îmi face cu ochiul, invitându-mă senzual să o mângâi…spălând-o…și tot așa!! Toate îmi sunt prietene și mă încurajează să devin din ce în ce mai bună.

Cum ziceam, gătesc pe bază de chef și pofte cel mai mult, dar mai ales pentru relaxare. Îmi pun o muzică pe fundal și îmi acord luxul unor momente de mindfulness, a căror final e cel puțin „pozabil”, precum se poate vedea mai jos: ( foto personale)

Ador să amestec culori și gusturi, îmi caut inspirația din orice. Dacă de exemplu privesc o poză cu un peisaj marin, mă duc cu gândul la o porție de fructe de mare sau de alge. Și pentru că fac totul cu pasiune, îmi place să am ustensile perfect funcționale, potrivite pentru cele mai năstrușnice combinații și, de ce nu, șic.

Așa se face că am găsit un magazin online specializat în accesorii de bucătărit, de unde îmi procur tot ceea ce am nevoie. „Dajar magazin” este webshop-ul celei mai mari companii de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrală și de Est. Site-ul este foarte bine organizat, aerisit, cu informații si promoții actualizate, fapt ce îmi permite să economisesc timp și bani. Totodată mă face mândra posesoare a unei bucătării moderne, în care mă regăsesc, uneori pe tradițional „mood on”, alteori pe „modern-fiță style”.

Calitatea produselor m-a convins că am făcut alegerea bună pentru ritualul ceaiului de exemplu. Nu fac rabat de la nimic atunci când e vorba despre ceea ce mă face fericită, chiar și pentru scurt timp iar băutul ceaiului e pentru mine o terapie pentru minte, corp și suflet. Îmi place să îmi imaginez că sorb din ceașcă nu doar un lichid colorat, ci energia conjugată a planetei cu soarele, alchimizată prin fotosinteză. În consecință, acord o atenție deosebită seturilor de ceai, ceșcuțelor și ibricelor. Altfel, aș simți că nesocotesc darul naturii, alegând la întâmplare o ceașcă oarecare de exemplu, ori pregătind ceaiul într-un ceainic mai slab calitativ, care poate degaja noxe ori substanțe toxice în timpul fierberii.

De obicei am lângă ceai și câte un fursec ori o prajitură de aceea făcută cu forme de prăjituri ușor de curățat.

Aranjatul mesei e un alt moment de care îmi place să fiu responsabilă. Ca și la gătit, îmi place sa folosesc multă culoare, să asortez farfuriile cu bolurile, suporturile de farfurii și cu servețelele, atunci când am o dispoziție mai monotonă sau să variez în tonuri și modele, când am o dispoziție mai veselă.

Îmi place să îmi imaginez că până și pălărierul „nebun” ar fi super încântat la vederea unei astfel de mese și mi-ar putea pune zâmbete pe chip chiar și amintindu-mi de un prânz cu el, de exemplu.

I-aș pune la pachet niște prăjiturele, în tava de prăjituri cu capac, pe care mi-am cumpărat-o anul trecut când a trebuit să merg la părinți acasă, la aniversarea a 40 de ani de căsnicie, tocmai pentru că e foarte practică și ușor de transportat.

Printre achizițiile de care sunt foarte mândră și pe care le folosesc intens, fără urme vizibile de uzură, se numără și: forma neaderentă de copt pizza, forma neaderentă pentru tartă, răzătoarea multifuncțională ( cu care reușesc să păcălesc copii să mănânce salată și verdețuri pentru că le pun în farfurie sub forme atractive) și borcanele de sticlă cu capac, în care îmi păstrez proaspete verdețurile și condimentele.

Sunt adepta stilului practic și trainic, îmbinat cu modernism și tehnologii iar în materie de accesorii de bucătărie nu fac rabat de la calitate și confort. Consider că e esențial să am din fiecare câte un exemplar, astfel încât, atunci când vreau să pregătesc ceva, să nu-mi lipsească nimic din ce am nevoie.

La începuturi, când abia descopeream tainele bucătăriei, m-am inspirat mult de la mama, însă cu timpul, mi-am dezvoltat propriul stil și ritm și m-am echipat cu ce am considerat util pentru a păstra bucătăreala la rang de artă și nu de corvoadă. Sunt convinsă că până și pălărierul mă aprobă pentru că altfel, fără ajutoare practice în bucătărie, nu mi-ar mai rămâne atâta timp liber pentru a aranja masa în design-uri memorabile.

Ehei…de vorbit am mai vorbi dar ceasul îmi arată că e timpul să intru pe ușa albă a bucătăriei, ca în vizuina iepurelui alb, și să mă las vrăjită de ce pot face cu aceste două mâini dibace și cu cel puțin o duzină de accesorii minunate, unelte magice îm exprimarea creativității.

Vă las…Mă duc să pregătesc un tort în formă de pălărie pentru aniversarea soțului meu. El e pălărierul meu „nebun” pentru că fiecare moment cu el e unul plin de magie innebunitor de frumoasă.

Sursa foto: arhiva personală, pinterest.com, site-ul dajarmagazin.ro și pagina de facebook Dajar.

Articol scris pentru Competiția SpringSuperblog 2020.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close