Cartea, prietena tuturor

„Nu există copii care să urască cititul, sunt doar copii care nu au găsit încă lectura potrivită”- Frank Serafini (profesor)

Lumea cărților este o lume fascinantă pentru fiecare vârstă. Personajele, poveștile cu ele sunt elementele care creează dependență pentru stările pe care ni le dau. Accesibilitatea lor și formatul ușor de înțeles, fără interfețe și căderi de semnal precum cele ale device-urilor moderne, permit contactul nemijlocit și dezirabil de la vârste foarte mici.

Pentru copii, cărțile sunt primul contact cu lumea înconjurătoare, dincolo de mama și tata. Între paginile lor ei descoperă personaje memorabile, care le modelează gândirea la nivelul lor, creându-le repere de comportamente și exemple de bune sau rele practici. Tocmai pentru că le oferă aceste lumi variate, cărțile sunt un ”must have” pentru fiecare copil, din fiecare epocă.

Extinzând puțin viziunile, mă hazardez să afirm că întregul sistem educațional a beneficiat, beneficiază și va mai beneficia de acum încolo de această invenție minunată numită ”carte”. Stiința nu poate fi coborâtă printre ”muritorii de rând ” decât așa, condensată între filele volumelor cu parfum de epocă și atingere de catifea.

Familiarizându-ne cu binefacerile lecturii, formatul acesta clasic ne permite, încă de la vârste fragede, accesul spre universuri infinite de cunoaștere.

Eu bunăoară, mă știu fană înfocată a cărților încă de la 3 ani când mă lua tata cu el prin librării- care era locul său de muncă și mă plasa printre cărți aproape o zi întreagă. Anii au trecut și fascinația descoperirilor mijlocite de lectură nu s-a diminuat, ci din contră mi se pare că și-a sporit din intensitate odată cu evoluția nivelurilor de înțelegere. Ador să citesc o carte, să o miros, să o cuprind cu mâinile și mai apoi cu mintea și sufletul, să mă cuibăresc în ea ca într-un leagăn atemporal.

Păstrez și acum în cufărul amintirilor primele mele cărți pe care le revăd cu drag și parcă la fel de entuziasmată ca atunci prima oară. E un sentiment minunat pe care vreau să-l transmit și copiilor mei, atunci când va fi cazul.

Lecturile de peste ani m-au apropiat și mai mult de lumile imaginare proprii și m-au plasat în postura de a-mi dori să fiu eroina propriei mele povești. Așa se face că, în prezent, lucrez la propriul roman pe care îl scriu filă cu filă odată cu peripețiile vieții mele.

La un nivel mai redus ca percepție și reprezentare, am descoperit cu încântare că și cei mici pot fi eroii propriilor cărți. Contextul în care am descoperit această noutate editorială, să-i zic așa, a apărut când  a trebuit să-i fac un cadou fetiței prietenei mele. Chiar nu știam ce să-i iau. Voiam ceva util și memorabil, cum obișnuiesc eu în general să achiziționez cadourile.

„Cartea e un dar pe care poți să îl deschizi din nou și din nou.” – Garrison Keillor (autor, povestitor și umorist american)

Știți cum e, cu o carte nu ratezi niciodată și e un cadou deosebit prin însăși îndemnul pe care-l transmite: lectura ca sursă de cunoaștere și relaxare. Și din căutare în căutare pe site-urile cu profilul ”cărți pentru copii”, am găsit aceste ” cărți personalizate de la editura Elefantul Meu

Sursa foto site-ul elefantulmeu.ro

Cu ajutorul lor am reușit să ofer un cadou memorabil, personalizat de care s-a bucurat nespus Dana, fetița prietenei mele. Tot ce a trebuit să fac a fost să aleg o poveste brodată în jurul personajului principal- adică Dana, și locul unde se petrece acțiunea. Am ales formatul acordeon pentru că este practic și interesant de manevrat pentru copii așa mici, asta și datorită paginilor cartonate și foarte rezistente. Numărul optim de pagini-opt- e astfel gândit încât să nu predispună la plictiseală. Știm că atenția micuților se menține mai greu și asta din cauză că ei abia descoperă lumea și sunt entuzismați de asta.

Cum ziceam, consider că micuții trebuie familiarizați cu lumea minunată a cărților. Timpul investit de părinți în acest sens, este unul neprețuit, care își va arăta roadele mai târziu, respectiv efectele pozitive pentru toți.

„Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot face, urmașilor și societății, este să le citească copiilor lor” – Carl Sagan

Nu pot uita entuziasmul și bucuria Danei când a primit cartea și a descifrat numele ei în ea. Se mira și bucura în același timp și arăta entuziasmată cartea spre mami, cerând un răspuns la întrebarea : ”Cum e posibil asta?” Aceste momente unice imprimate în sufletele celor care dăruiesc și primesc un astfel de cadou, sunt neprețuite.

Cu ajutorul cărților personalizate ”Elefantulmeu,ro”, fiecare mamă are un mic erou, la propriu, imortalizat între filele atemporale ce rămân imprimate pentru veșnicie în sufletele tuturor.

Sursa foto și info site-ul elefantulmeu.ro

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020!!

Un gând despre „Cartea, prietena tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s