Fii o celulă stem!

Sursa foto pinterest.com

Cindy era o mică celulă cu potențial uriaș. Putea fi tot ce își dorea ea, dacă era lăsată să fie și i se ofereau toate condițiile necesare. Era pretențioasă dar extrem de adaptabilă dacă era lăsată în mediul ei. Își urma cu strictețe misiunea, fără nicio abatere și făcea minuni pe unde trecea. Toate celelalte celule, deși extrem de specializate îi erau inferioare și o recunoșteau drept Celula Mamă.

Anul acesta am avut curajul să mă înscriu la Conferința cu ocazia Zilei Mondiale Sângelui Ombilical-World Cord Blood Day, care a avut loc pe 17 noiembrie. Spun curaj pentru că este un eveniment de anvergură, de înaltă clasă științifică și emoțională totodată. Pe lângă informațiile strict medicale, sunt prezentate și cazuri de reușite medicale, de exemple de comportamente sănătoase, de vindecări precum și cazuistică medicală diversă.

Pe parcursul zilei am avut câteva intervenții mici, prezentări cu tematici anume, așa cum am considerat eu să le abordez, organizatorii lăsând la latitudinea noastră acest aspect. În preliminariile Conferinței, s-au postat pe site prezentările înscrișilor, pentru a ne putea orienta și a evita repetările astfel că am căutat să evidențiez aspecte utile, reprezentative pentru domeniu și care să nu se repete.

Iată intervențiile mele, în ordinea lor:

Creație canva.com, adaptare după structura din brief, surse foto free și site-ul cordcenter.ro

Vi le prezint pe rând în cele ce urmează…

Omnis cellula e cellula

”Orice celulă provine din altă celulă”

Rudolph Virchow

Termenul de ”celule stem” a fost pentru prima dată introdus de către cercetătorul rus Alexander Maksimov la Congresul Societății de Hematologie din Berlin, 1908. Abia după anii 1960, cercetătorii din întreaga lume au reușit să identifice o serie de proprietăți remarcabile ale acestor tipuri de celule.

Celulele stem sunt celule primitive, nespecializate, caracterizate prin capacitatea lor nelimitată  de înmulțire și potențialul de a se transforma în celule specializate. Sunt un rezervor celular petru că celulele specializate nu se mai pot multiplica. Au drept surse de formare diverse țesuturi, organe (piele, sânge, intestine, mușchi) sau măduva osoasă dar cele mai valoroase celule stem sunt cele regăsite în sângele din cordonul ombilical.

Sursa foto: site-ul cordcenter.ro

Spre deosebire de celulele stem recoltate în alte contexte, știut fiind faptul că ele se produc în cantități variate de-a lungul vieții, celulele stem din sângele recoltat din cordonul ombilical prezintă numeroase avantaje precum:

  • sunt celule tinere, neafectate de factorii stresanți din mediul unui adult/ de alte probleme care pot apărea pe parcursul vieții și care le pot produce degradări calitative în timp;
  • criogenarea lor le conservă la stadiul pur, pe cînd celulele stem recoltate din celelalte surse ale organismului pot suferi procese distructive în timp;
  • celulele din cordonul ombilical sunt mult mai adaptabile și mai eficiente datorită proprietăților lor ,
  • din punct de vedere legal, obținerea lor nu implică aspecte etice remarcabile, spre deloc aproape, recoltarea nefăcând niciun rău nici mamei nici copilului.

Cât privește compoziția sângelui omblical, pe lângă celule stem se mai regăsesc și alte tipuri de celule precum și celule T regulatoare naturale utile în tratamentul bolilor autoimune. De reținut faptul că sângele omblical este destinat strict tratării afecțiunilor hematopoietice precum siclemia.

Sursa info: dexx.ro

În jurul acestor două noțiuni, parte din necunoaștere, parte pentru senzațional, s-au țesut de-a lungul timpului o serie de mituri care au amplificat aura lor de mister. Timpul însă a demonstrat că sunt doar mituri, adică sunt doar povești fabuloase, fără baze științifice.

Astfel, într-un timp circula informația conform căreia celulele stem recoltate din sângele ombilical ar vindeca toate bolile. Nimic mai fals. Ele vindecă sau au rate de succes doar în cazul maladiilor sângelui sau a celor care au legătură cu sângele.

O altă informație parțial eronată care a circulat foarte mult timp a fost aceea că numai măduva osoasă furnizează celule stem de calitate. Aceasta a fost la fel infirmată în timp, prin poveștile de succes ale tratamentelor cu celule stem recoltate din sângele omblical. Una dintre acestea o voi prezenta și eu de-a lungul acestor intervenții. Totodată, cercetările au dovedit că măduva osoasă e doar una dintre sursele celulelor stem și prezintă avantaje și dezavantaje specifice.

Relația dintre celulele stem și sângele din cordonul ombilical e ca relația dintre parte și întreg. Pe lângă acea parte mai există și altele care formează întregul și îi atribuie caracter holistic, adică mai mult decât suma părților.

Cu alte cuvinte, vă provoc să vă imaginați altă analogie pentru a explica celulele stem unui copil de 5 ani, alta decât am găsit-o eu și pe care v-o arăt în cele ce urmează:

Sursa foto: pinterest.com

“Siguranța administrării unităților proprii de sânge ombilical, a fost confirmată prin cazurile tratate până în prezent,  iar primele date preliminare obținute au evidențiat progrese cognitive și îmbunătățirea atenției copiilor. Acestea sunt argumente importante în determinarea noastră de a continua extinderea aplicațiilor clinice ale unităților de sânge ombilical conform celor mai recente tendințe din practica medicală mondială.”

Dr. Zohdy Hamid, fondatorul Grupului Cord Blood Center

Prima fetiță din Spania vindecată de cancer la creier și cu sistemul imunitar foarte slăbit din cauza ședințelor de chimioterapie, a beneficiat de avantajele tratamentul cu propriile celule stem. La 60 de zile de la transplant, Albei i-au fost administrate celule stem din sângele periferic, cu scopul de a accelera creșterea numărului de trombocite. Datorită recoltării sângelui ombilical, viața Albei a fost salvată și chiar i s-a redat șansa la o viață normală, fără urmări severe.

Cum ziceam și în prezentarea de mai sus, de-a lungul timpului s-au țesut multe povești și mituri în jurul conceptului de ”celule stem”, extins foarte mult și dincolo de sfera umană.

De exemplu, suplimentele alimentare cu placentă animală au fost foarte intens popularizate pe rețelele de socializare, zice-se datorită proprietăților lor miraculoase. Totodată consumul acestor suplimente era intens indicat pentru conținutul lor în celule stem vii. Nimic mai fals!! În primul rând, celulele stem vii pot fi păstrate astfel doar la temperaturi de minus 196 grade Celsius iar consumul lor oral, dacă ar fi posibil, nu ar fi eficient. Acestea ar fi distruse de către sucurile enzimatice din tractul digestiv.

Și în industria cosmetică au circulat numeroase fake news-uri privitoare la acestea. Creme miraculoase conținând celule stem promiteau reîntinerirea, tinerețea fără bătrânețe și o piele catifelată ca de bebeluș. Iarăși o mare și gogonată minciună, vorba poveștilor. Celulele stem, indiferent de proveniența lor, devin inactive dacă nu sunt păstrate într-un mediu special, de laborator mai ales. Alăturate ingredientelor specifice, acestea mor și devin inactive deci fără niciun efect dintre cele promise ( sursa Stem cells in skin care don’t work, expert claims (cosmeticsdesign-europe.com) ).

Un aspect foarte important referitor la celulele stem este cel care vizează partea etică a folosirii acestora și care este împărțit în două abordări, ambele de natură să dezinformeze și anume: folosirea celulelor stem încurajează clonarea umană; celulele stem embrionare sunt un pericol pentru umanitate pentru că atentează la însăși ființa umană considerată astfel chiar din momentul conceperii. Aceste două aspecte constituie subiecte foarte controversate pentru care argumentele sunt împărțite. Ce vreau să rețineți din prezentarea mea este că nu trebuie să faceți confuzie între celulele stem embrionare și cele recoltate din materiale embrionare precum placenta sau sângele ombilical.

Aspectele etice precum valoarea de ființă umană a unui embrion de tip blastocit sau creare de embrioni pentru cercetare și nu pentru reproducere vizează cercetările celulelor stem embrionare și nu pe cele recoltate din placentă sau cordonul ombilical (sursa: Ethics of Stem Cell Research (Stanford Encyclopedia of Philosophy). Această confuzie între cele două surse de celule stem a dat naștere de-a lungul timpului la numeroase controverse și discuții, care mai de care mai centrate pe aspectele morale de tip interziceri. Conform Embryoids, organoids and gastruloids: new approaches to understanding embryogenesis | Development (biologists.org) dar și sursei citată mai sus, celor două etape premergătoare fazei embrionare nu le pot fi atribuite calități de ființă umană, respectiv nu posedă capacitatea de a se transforma într-un organism complet și deci discuțiile morale privind cercetările în acest sens nu își mai au rostul.

Alături de celulele stem, și alte produse biologice au fost promovate cu efecte mai mult sau mai puțin demonstrate, concretizate în adevărate trenduri medicale.

De exemplu, în ultimii ani, pe piața de profil au fost promovate o serie de avantaje ale tratamentului facial cu plasmă proprie. Modalitatea de obținere, aparent simplă- centrifugarea propriului sânge pentru sedimentarea celulelor și diferențierea plasmei, a permis introducerea acesteia în clinicele de specialitate și a făcut-o accesibilă. Faptul că este de tip autolog- folosește material biologic propriu, o face extrem de compatibilă și eficientă. Datorită stimulării formării de celule noi și a producției de colagen, terapia cu plasmă, numită și ”Terapia Vampir sau Dracula” are efecte vizibile pe termen scurt. Este considerată un tratament minim invaziv efectuat neapărat de către personal medical specializat ca parte a unei scheme personalizată de rejuvenare.

La polul opus, adică fără niciun efect dovedit medical, dar încadrat ca trend pentru popularitatea sa, este consumul de placentă pentru prevenirea depresiei post natale sau a hemoragiei. Neîncurajat de lumea medicală, toate cercetările indicând faptul că nu există niciun efect concret, consumul de placentă rămâne doar un trend medical promovat strict pentru popularitatea vedetelor implicate doar din motive financiare.

Revenind la importanța recoltării sângelui ombilical, vreau să vă reamintesc de faptul că acesta conține celule prețioase pentru făt și nu numai și ignorarea acestei proceduri, respectiv nerecoltarea la naștere a sângelui omblical ar fi o pierdere foarte mare pentru toată lumea, mamă/făt dar și pentru lumea medicală.

Mai bine să prevenim decât să tratăm spune celebrul dicton românesc. În virtutea acestuia, recoltarea de celule stem din sângele ombilical devine o importantă sursă preventivă de sănătate. Probabilitatea de compatibilitate de 75% cu membrii familiei aflați în nevoi medicale speciale, face din sângele ombilical garanția soluționării minim invazive a problemelor medicale apărute. Recoltarea nu prezintă absolut niciun risc nici pentru mamă nici pentru bebeluș, aceasta făcându-se dintr-un material biologic eliminat în mod natural și necesar din organismul mamei și a fătului.

Celulele stem recoltate din sângele ombilical și din țesutul placentar prezintă o compatibilitate mai mare în transplantul alogenic. Potențialul acestor celule de a se adapta altui material genetic este net superior celulelor recoltate din măduvă sau din alte surse ale adultului.

E demonstrat faptul că cele mai multe rateuri sau insuccese ale transplanturilor apar din cauza incompatibilităților și a reacțiilor de respingere apărute post transplant. Ei bine, celulele stem recoltate din sângele ombilical, datorită proprietăților lor remarcabile reușesc să reducă acest risc foarte mult. Tipul de transplant de celule stem și sursa de celule stem potrivită este stabilit pentru fiecare pacient în parte de medicul transplantolog sau de echipa medicală care îl tratează.

Transplantul de celule stem hematopoietice (TCSH) a reprezentat unul dintre tratamentele cele mai inovatoare din ultimele decenii, precum și una dintre cele mai importante expresii ale bio-solidarității umane.

“Convingerea mea este că terapia celulară și medicina regenerativă vor fi următorul mare avans în medicină” Celulele ca și cele care sunt prezente în sângele placentar vor reprezenta “promotorul” aceastui avans. Eu chiar cred că acum suntem doar la vârful aisbergului.”

Prof. Dr. Joanne Kurtzberg, Duke University

Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care oferă și recoltarea de țesut placentar, ca sursă de celule stem derivate din placentă. Împreună cu sângele din cordonul ombilical, sângele placentar și țesutul de cordon ombilical, se oferă asigurarea celui mai mare număr de celule stem, cât și a celei mai mari diversități a tipurilor de celule stem, obţinute din  diferitele surse disponibile la naștere.

Experiența de peste 20 de ani în domeniu, calitatea grefelor, primul transplant autolog de sânge ombilical din Europa făcut cu o grefă Cord Center, respectarea cu strictețe a principiilor etice și medicale, promovarea unui parteneriat activ, deschis și transparent, fac din Cord Blood Center Romania un reper important al domeniului.

Începând cu anul 1999, minim o grefă de sânge ombilical a fost eliberată anual, ajungând la un maxim de 12 grefe în 2012. În total, în decursul a 20 ani (1999-2019) au fost eliberate un număr de 78 de grefe proprii sau neînrudite. Dintre acestea, 8 sunt probe utilizate în România, la Institutul Fundeni- București. Pacienți din Slovacia, Cehia, SUA, Italia, Olanda, Ungaria, cu afecțiuni diverse, începând de la anemie și terminând cu leucemia acută, copii sau adulți în vârstă, au beneficiat de această posibilitate, respectiv de avantajele grefelor calitative pentru transplant.

“Testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.” Conf. Dr. Anca Coliță

În încheiere, vă urez să fiți precum celulele stem: cu potențialul de a fi tot ce vă doriți și aveți capacitatea interioară de a fi, versatili și binefăcători celor din jur!!

Sursa foto pinterest.com

Mi-am încheiat cu acest îndemn prezentările, punând un zâmbet discret pe frunțile urmăritorilor dar și lăsându-i, sper eu, mai edificați privind acest subiect. M-am străduit prin materialul meu, cred, să accesibilizez un conținut vast, exclusivist, puțin accesibil celor din afară, dar provocator tocmai prin aspectele de interes general invocate.

La Cord Blood Center, Cindy era respectată și tratată ca o adevărată Celulă Mamă. Deși era desprinsă din mediul ei, noul mediu în care era plasată îi asigura supraviețuirea îndelungată printre suratele ei. Toate așteptau să își îndeplinească misiunea potențialului lor. Erau minuni minuscule cu impact uriaș în lumea Zeilor Oameni… 

Surse bibliografice: fda.gov/consumers/consumer-updates/cord-blood-what-you-need-know ; ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888380/; wikipedia.org; futuremedicine.com/doi/full/10.2217/rme-2017-0060; site-ul cordcenter.ro; mayoclinic.org

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s